wtorek, 12 kwietnia 2016

MAKARON Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM.

 

 

Lubicie makaron? Ja uwielbiam! I to w zasadzie pod każdą postacią! W ostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie makaronu z dodatkiem pieczarek z soczystą piersią z kurczaka, a wszystko to w sosie śmietanowym - danie idealne! A w dodatku szybkie i łatwe do wykonania! Po prostu pychota! 

 

SKŁADNIKI (DLA 2 OSÓB):

OK. 250 G MAKARONU

1 PIERŚ Z KURCZAKA

10 WIĘKSZYCH PIECZAREK

100 ML ŚMIETANY 

1 MAŁA CEBULA

PIEPRZ, SŁODKA PAPRYKA I VEGETA NATURALNA DO SMAKU

ODROBINA OLEJU RZEPAKOWEGO

SŁONECZNIK DO POSYPANIA


 WYKONANIE:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy na drobniutką kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone pieczarki, podsmażamy chwilkę, dodajemy wodę i tak dusimy przez kilka minut. W czasie, gdy pieczarki się duszą, kroimy pierś z kurczaka na drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy słodką paprykę, pieprz, trochę vegety naturalnej i odrobinę oleju. Tak zamarynowego kurczaka smażymy, aż się zarumieni, po czym dodajemy do pieczarek. Do tego dodajemy makaron, zalewamy śmietaną i dusimy przez ok. 2-3 min. Na koniec danie posypujemy słonecznikiem. I gotowe! SMACZNEGO!

Z.

 

  









3 komentarze: